tisdag 1 december 2009

Alla lika mycket värda?

Nu tänkte jag fördjupa mej lite i reglerna kring att bli blodgivare, eftersom ett otroligt lamt kompromissförslag för blodgivning har antagits och kommer träda i kraft i mars. Förut fick man helt enkelt inte ge blod om man var man och "har eller har haft sexuellt umgänge med en annan man" (Geblod.nu - Regler för blodgivning)
Oskyddat analsex innebär ju en mycket högre risk, när det gäller att få t.ex. HIV. Men, då är frågan -Använder bögar aldrig kondom? och -Har heterosexuella aldrig analsex?

Det som borde vara relevant är ju inte om man är en man som har sex med en annan man, utan om man är en person, oavsett kön, som har analsex med man. Två helt olika saker. Den ena inkluderar bara homosexuella, den andra både homo och hetero (och bi). Det som ska spela roll är inte sexuell läggning utan vilkets sorts samlag det handlar om.

Om man blir smittad av t.ex. hepatit vid ett samlag kan det ta några veckor från samlaget tills viruset visar sej i blodet. Men har detta lett till en, säg.. tvåmånaders avhållsamhetsperiod efter analsex fram till blodgivningen som gäller alla? Nej, den har lett till ett förbud för bögar, bara bögar, att ge blod.

Nu har detta äntligen ändrats. Reglen gäller förvisso fortfarande endast homosexuella män (och inte någon annan som har analsex) och vänteperioden är.... 1 år.
Men, vad spelar det för roll! Nu är bögarna (nästan) lika mycket värda (alltså, som oss vanliga människor) (-men bara om de är asexuella!) Yey!

Inga kommentarer: