fredag 27 november 2009
torsdag 26 november 2009
Frigjordhet
Frågan som diskuteras är då -har hon gått för långt?
Personligen tycker jag inte själva ämnet är fel. Om hon ser empati och frigjord sexualitet som något svenskt så tycker jag att hon har rätt till den åsikten.
Ordvalet, då? Ja.. "slicka fitta" och "suga kuk" är ju starka ord. Personligen känner jag inte många som säger varken det ena eller andra ens i kompiskretsen. Varför skulle man då säga det "officiellt"??? Men, om Sofia Brothorp går runt och säger kuk och fitta hela dagarna så är det hennes vardagsspråk, och hennes sätt att få in vardagsspråket i politiken. Att göra språket i politiken mer tillgängligt för allmänheten är något som många politiker blivit hyllade för genom tiderna. Men kommer Brothorp hyllas?
Tja.. om hon till vardags säger "kuk" och "fitta" lika lätt som hon säger "glass", då blir mitt svar ja.
Men, om hon inte gör det blir uttalandet i kommunfullmäktige bara ett försök att vara mer frigjord än vad hon egentligen är. Och då är det inte radikalt, utan bara plumpt.
Jag känner inte Sofia Brothorp, därför vet jag inte svaret. Men utifrån mitt perspektiv ser det snarare ut som alternativ två än alternativ nummer ett.
tisdag 24 november 2009
Ekonomi, i dubbel bemärkelse
Nu är två kurser avslutade (organisationsteori och tyska) och igår började en ny kurs: Mikroekonomi. Jag har inte varit överdrivet exalterad inför detta moment, eftersom de som går i tvåan nu har gett oss ettor en minst sagt skrämmande bild av kursen. Enligt min fadder är kursen "Den mest pedagogiska" vi kommer läsa -men ändå missar 70% tentan. Men, han kan ju överdiva. Bäst att ta det hela med en nypa salt.
Sedan kom man till första föreläsningen: "40% klarar första tentan", alltså över hälften klarar den inte. Iochförsej inte 70%, men 60. Jag tänker inte höra till den gruppen.
Idag ringde någon från Cancerfonden och ville att jag skulle skänka en slant. "Nej tack" sa jag, och hans argument då var ungefär "Vad skulle du säga om du hade cancer och du frågade dina kompisar om pengar till mediciner och de skulle svara `nej tack´?" Och då sa jag "Som student har jag 7500 kronor i månaden. Denna månad har jag ungefär 500 kronor över, och för de pengarna tänker jag åka hem till min mamma och pappa över julen."
Jag förstår att han verkligen vill att folk ska ge pengar för en god sak, men just nu har jag inga pengar och då får han nöja sej med ett "nej tack", utan att bli spydig.
måndag 16 november 2009
Tjuvtittat
Bland annat kan man köpa en sten i Göteborg. Enligt somliga fungerar en sten nästan lika bra som en Iphone.
Tack tjuvtittat för att ni gjorde kvällen lite roligare.
måndag 9 november 2009
Die Wende - Vändpunkten
Jag tror inte att min generation kan förstå en sådan historisk händelse. Och för mej känns det ändå som något man ska ha koll på. Framförallt om man studerar tyska och har tyska rötter (min mormor är faktiskt från Tyskland, inte Schweiz).
Men jag har skrivit lite om DDRs historia i tyskan. Det är en början. Och SVT har mycket, mycket material på sin hemsida.
fredag 6 november 2009
Förbannad
Instruktioner
Om du inte kan närvara vid examination/ett obligatoriskt undervisningstillfälle eller om du får komplettering på en examinationsuppgift gäller följande:
Seminarie X: Om du inte närvarat ska praktikfallets frågor lämnas in skriftligt till Lärare NN. Se vidare instruktioner till fallet.
Uppgiften: Du ska förbereda dig till seminariet den XX september genom att fundera över och skriva ner tankar om följande frågor (ca 2-3 sidor):
-Vad har organisationen för problem?
-Hur kan dessa problem beskrivas/förklaras genom en analys ur ett blablablaperspektiv?
Mail-konversation
Ellinor Olsson 18.09.2009
Hej! Jag är med som funktionär vid blablablabla den XX, detta innebär att jag inte kan närvara på det obligatoriska seminariet om "fallet".
Nu undrar jag om det räcker med att göra uppgiften skriftligt och lämna in den, som det står på kurshemsidan under "frånvaro vid obligatoriska/examinerande moment".
Mvh
Ellinor Olsson, grupp C
Lärare NN 18.09.2009
JA
Mina tankar
Detta var instruktionerna. Jag skrev 2-3 sidor med "tankar och funderingar" och besvarade fråga 1 och fråga 2.
Och igår fick jag ett mejl till. Nämligen att min uppgift ska kompletteras med litteraturhänvisningar. Detta har inte stått någonstans! Hur ska jag kunna veta det??? Men jag gjorde kompletteringen idag efter min föreläsning, och lämnade till Lärare NN -tillsammans med en arg lapp:
(först stod instruktionerna + mailkonversationen, precis som i början av detta blogginlägg. Sedan kom mina egna kommentarer)
Det har ingenstans framgått att detta skriftliga diskussionsunderlag ska innehålla litteraturhänvisningar. Att jag drygt en och en halv månad efter att jag lämnat in kompletteringen får dessa instruktioner är bara slöseri med min dyrbara tid som student. Jag har andra kurser som jag läser nu och att gräva i den förra kursen är något jag inte är särskilt sugen på. Detta hade lätt kunnat undvikas med tydligare information, men eftersom den inte fanns blir istället jag som student straffad för att denna information inte framgått på något sätt.
Dessutom är det oerhört tråkigt att den enda kommentaren man får tillbaka på diskussionsunderlaget bara finns där för sakens skull, men inte ger mej något som student. Jag får bara veta vad jag har gjort fel. Dålig feedback främjar ett ytinriktat inlärningssätt och det trodde jag ni ville undvika på denna kurs.
Mvh
Ellinor Olsson, (mailadress)
Dålig stil att lämna arga lappar? Nej, inte ett dugg faktiskt.
(Har jag tur kanske det blir en uställning om mina arga lappar på Nordiska Museet i Stockholm. Det verkar ju vara inne nu)
Dålig stil att komma och klaga på en elev 1,5 månad efter utsatt datum? Riktigt dålig stil, faktiskt.
Dålig stil att inte tilhandahålla rätt information och sedan klaga? Sjukt dålig stil. Faktiskt.
-Fortsätting följer..?
torsdag 5 november 2009
Heteronormativitet
En av broschyrerna jag tog handlade om föreläsningarna som skulle vara under dagarna. En intresserade mej särskilt, den om heteronormativ barnuppfostran.
Som förälder hoppas och tror man att ens barn är heterosexuellt. Och vi antar att alla barn är heterosexuella. Och vi uppfostrar dem till att bli heterosexuella.
Det blir extra knepigt när vi blandar ihop begreppen "kvinnligt" och "manligt" med "kvinna" och "man". En kvinna kan vara manlig och en man kan vara kvinnlig. För kvinna och man är biologiska kön, medan kvinnligt och manligt är egenskaper som vi människor tillskriver de båda könen. Och om någons beteende inte passar ihop med deras biologiska kön är det något som inte stämmer. Då bryter man mot heteronormativiteten. Och det får man inte göra.
Ja, detta var bara några tankar som uppstod efter föreläsningen med Suzann Larsdotter. Jag rekommenderar den varmt.
måndag 2 november 2009
Fortsättningen då?
Och hur gick det för Josef med bandyn? Sisådär. Han är lite för ivrig pojken min. Men han ska träna idag och igen (väldigt lätt) och känna efter.