fredag 30 maj 2008

Bra avslutning på terminen?

I detta nu skulle jag ha kunnat skriva "Yes! Sista seriösa tentan avklarad!".. om jag hade gått upp i tid imorse, vilket jag inte gjorde.

Tenta kl. 9-12, uppskrivet i kalendern. Ett översättnings-prov, som man egentligen inte kan plugga till. Gå upp, gå dit, gå hem, klart. Men, inte om man heter Ellinor Olsson. Då får man för sej kvällen innan provet att "provet börjar ju klockan 12, och jag älskar ju att sova länge. Jag ställer klockan på 10.30!".
Direkt när jag vaknade imorse slog det mej "Provet slutar ju klockan 12!!! Vad tänker du med???!". Strax innan 11 var jag på Universitetet, men då var ingen färdig. Jag hade kunnat skriva det på en timme, men jag vill visa att jag kan. Jag skickade ett mejl till Bengan. Han är säkert varit med om värre saker.

Men, jag måste erkänna att situationen suger. Fast, samtidigt kunde det har varit mycket värre. Jag kunde försovit mej imorgon, då jag ska hälsa på Carina i Salzburg. Eller, jag kunde ha varit ett riktigt svin mot mina kompisar, som en del andra puckon är. Jag har ju bara missat en tenta. Solen skiner, misstaget går att fixa, livet går vidare. Jag har ju klarat av att bo utomlands i 9 månader, inte tänker jag låta detta lilla bakslag få förstöra mitt humör!

Take care

torsdag 29 maj 2008

Bär kvinnan skulden?

Detta har legat och gnagt hos mej en tid nu. I slutet av april läste jag en nyhet på Svt.se som oroade mej. I en undersökning som Amnesty International hade gjort i Sverige tyckte en femtedel av de tillfrågade att en kvinna har ansvar själv om hon blir våldtagen om hon har utmanande klädsel.

"En av fem svenskar tycker att en kvinna får skylla sig själv om hon blir våldtagen. Det är ett av resultaten från en undersökning som Amnesty international gjort."

Ursäkta mej, men såg ni alla utmanande kläder i t.ex. Eurovision Song Contest? Det är kvinnoidealet idag, vi ska ju mer eller mindre se ut som strippor, framförallt när det är fest. Och om vi sedan blir våldtagna, då är det vårt fel?! Hela nyheten kan man hitta här.

Även fast jag inte tycker om tjejtidningar som Frida och Veckorevyn och tycker att de snarare främjar det skeva idealet och den negativa synen på kvinnor har faktiskt Veckorevyn gjort en bra grej nu. Skriv under Veckorevyns upprop som vill ta bort skulden från kvinnan. Jag har skrivit på.

Veckorevyn kräver att:
  • Alla våldtäktsanmälningar ska, där det faktiskt är möjligt, undergå en ordentlig polisutredning.
  • Faktorer hos kvinnan, såsom påverkan av alkohol, klädval, beteende eller tid från våldtäkt till anmälan, gör henne inte mindre värd att få en ordentlig polisutredning.

Namninsamlingen och en undersökning om sexuellt våld, som Veckorevyn kommer att göra, kommer sedan att skickas till justitieminister Beatrice Ask och Sveriges alla länspolismästare.

Om ni ursäktar mej, så ska jag nu gå ut och ta en drink med Julia och Emma. Först ska jag bara ta på mej det mest utmanande jag kan hitta i min garderob..

onsdag 28 maj 2008

Naturens krafter

Idag skulle det ha blivit över 30 grader (i skuggan) och strålande sol. Det blev det också, bara det att vi inte kunde se det fina vädret. Varför? Jo, vår kära Föhn (en varm vind som bl.a. för med sej att folk får huvudvärk och att antalet bilolyckor ökar..) behagade att blåsa in en massa sandpartiklar från Afrika som lade sej över hela himlen. Om man kisade lite grann kunde man nästan se bergen. Det såg ungefär ut som alla avgaser som gör att man inte kan se Hollywood-skylten i LA - fast värre. Hoppas det är borta till imorgon, för jag vill sola!

Och nu till nästa grej som har hänt på naturfronten: Snösmältningen i alperna har dragit med sej all möjlig skit till floden Inn som flyter genom staden. Floden har höjt sej avsevärt. Grenar, skräp, stora stockar, ja allt flyter med den numera bruna strömmen. Vår lärare Peter sa idag att om det kommer regna lite grann kommer den antagligen att svämma över. Sadisten Rasmus ser fram emot en översvämning. Själv vet jag inte. Det vore liiite kul med en liten översvämning, men, samtidigt är det nog roligare att vara torr och kunna gå till skolan utan att vada genom en sjö...

måndag 26 maj 2008

Across 110th Street

Innan helgen hade jag bara sett tre Tarantino-filmer: Kill Bill 1+2, som jag tyckte var okej, men som jag tror jag skulle uppskatta mer om jag såg dem igen, och filmen "True Romance" som var såååå dålig! Det enda som är bra är att Brad Pitt spelar pundare... (Ja, jag har inte sett Pulp Fiction, men jag ska -ok?!)

Men, i helgen såg jag Jackie Brown med Niclas och Andreas -och den var bra! Ledmotivet var också grymt! Across 110th Street är riktigt skön, men Tarantino verkar ju ha en del skön musik i sina filmer. Sedan älskar jag Baby it's You med Smith. Den är också med i någon Tarantino-film..

På tal om film: Igår såg jag på V for Vendetta bara för att se om den verkligen var så bra som jag kom ihåg den, och det var den! Jag var helt förtollad i 2 timmar. Vi Veri Veniversum Vivus Vici

Idag är jag lite seg, igår gick (sa jag gick? jag menade klättrade..) vi upp till Seegrube 1900 m.ö.h. -alltså 1400 höjdmeter från Innsbruck. Jobbigt som stryk, men idag känns det rätt bra ändå.

Hälsningar till släkten:
-Hoppas du har haft en bra födelsedag i dag, Tobbe. Grattis!
-Mamma och pappa: Hoppas resan till London gick bra och att mamma blev bortskämd på mors dag.. Kramar

lördag 24 maj 2008

Subjektivitet

Visst är det jobbigt när man läser något som kan tolkas på olika sätt? Det finns t.ex. en nyhet från svt.se som har legat och gnagt i mitt huvud en tid nu. Den säger att det ofta finns mer panering (dvs fett) än fiskkött i fiskpinnar. Sedan går den vidare och pekar ut det magraste och fetaste alternativet bland fiskpinnarna, för att avsluta med att rabbla upp en massa märken och säga att konsumenterna som köper de märkena "får mest fiskkött för pengarna". Hmmm.. alltså inte "mest fiskkött jämfört med panering" utan "mest för pengarna". Det är ju alltså inget som helst bevis på att dessa märken har mest fiskkött, de skulle lika gärna kunna vara feta som stryk, men eftersom de är så billiga får man ändå "mest fiskkött för pengarna".

Nyheter ska formuleras på ett tydligt sätt. Och detsamma gäller frågeformulär. I veckan fick vi fylla i frågeformulär (Fragebögen på tyska... -Linus, i samma nivå som Fagerström?) där vi fick betygssätta undervisningen och skolan. Sedan kom en fråga "Uteblir föreläsningarna för ofta". -Vad tusan är det för tolkningsbar fråga??? Om jag vill att lektionerna ska utebli, men de inte uteblir, klart som tusan att jag tycker att de inte uteblir för ofta... Om jag lärde mej något i samhällskunskap B så var det att göra undersökningar med korrekt ställda frågor. Det är ju nämligen som man säger: som man frågar får man svar.

fredag 23 maj 2008

Lurad!

Innan jag lägger ett bud på något på Tradera kollar jag självklart upp om produkten är värd priset. Jag såg t.ex. ett par snygga pumps. Budgivningen började på 40kr + frakt (ca 50 kr). Jag lade inget bud, för de var av märket Gyllene Gripen, ett billigt märke på Skopunkten. Då köper jag hellre ett par helt nya skor för 200 spänn.

Just nu är det förresten fraktfritt på Skopunktens webshop. Jag spanade in skorna, men hittade inget intressant. Eller, jo: Jag hittade exakt likadana pumps (ok, annan färg..) för 149kr och fraktfritt, självklart rea.

Pumpsen på Tradera blev inte sålda, så säljaren lade upp annonsen igen med ett lägre utropspris. Skorna, som ingen hade lagt ett enda bud på när utropspriset var 40 kr, såldes till slut för inte mindre än 115 kr + frakt, dvs ett dyrare totalpris än orginalet direkt från butiken. Och butiken har säkert ångerrätt.

Ok, de här pumpsen är svarta och de här grå. Men man ska ändå kolla upp om sakerna man budar på är värda pengarna..

Hejsan

kom tillbaka från ett födelsedagsfirande nyss. Smörgåstårtan som födelsedagsbarnen Niclas och Rasmus bjöd på var underbart god! Vi var på Rössl ett tag och myste, det var riktigt trevligt. Sedan drog vi vidare till Couch Club. Hip hop är inte riktigt min grej, men det var dansvänligare musik nu än förra gången, så det var helt ok.

Om jag har lite flyt kanske jag kan lägga upp en bild på mej när jag dricker Stroh Rom som Rasmus har tagit.

Idag var vi också och såg på människor klädda i Lederhosen. Tyvärr är vädret inte på vår sida (men det var inget regn när vi såg på de folkdräktsklädda människorna). Regnet har kommit och gått i flera dagar nu och det verkar inte som om det kommer att sluta...

Har förresten kommit på varför jag gillade Control så mycket. Jag levde mej in i deras liv och hans otrohet kändes så nära. Under en stor del av biobesöket satt jag med en klump i magen. Ni vet, en sådan där klump som bara kärlek kan framkalla. När kärleken går fel. När man går någon bakom ryggen. Sådant gillar inte jag. Men, de lyckades få in den känslan så bra i filmen. Sådant gillar jag.

onsdag 21 maj 2008

Glory, glory Man United..

Skulle egentligen göra ingenting ikväll, så blev det inte. Istället käkade jag pizza med några från klassen och såg sedan på Champions Leauge-finalen. Den var ruskigt bra, och jag tycker inte ens om fotboll! Inte överdrivet mycket i alla fall. Landslaget går väl an.

Men, vilken passion! Åskådarna sjöng så det ekade på stadion, folk hade åkt ändå till Moskva för att se sina idoler. Under straffarna satt Andreas och bredvid mej och var tvungen att hålla i mej för att han skakade av nervositet.

Man kanske borde bli ett fotbollsfan. Uppleva lite äkta engagemang. Men ishockey är inte dåligt det heller.

Imorgon bär det av till någon typisk österrikiskt fest (eller tirolsk, kommer inte ihåg vilket). Vi har ingen koll egentligen, allt jag vet är att tåget går vid 8-tiden.

Nu är också den sista redovisningen avklarad. Nu återstår bara 1 oförberett prov, 2 förberedda prov (vi har fått alla frågor och svar i förhand...) och sedan kommer familjen! Jag saknar er allihop! Och på tal om familj: (OBS! Internt) Idag fick jag en Dumle-klubba på posten! Man tackar.

tisdag 20 maj 2008

Min kära rumskamrat

Hon är otroligt snäll och vi har väldigt givande diskutioner ibland. Men, då och då passar hon på att påminna mej om hennes obefintliga allmänbildning. Hon vet inte:
  • hur blodsocker fungerar (hon pluggar medicin..)
  • att barn i 2-3-årsåldern går igenom en trotsålder
  • att psyket i allra högsta grad påverkar hur man äter och sover
  • att frukost är viktigt att äta
  • att det är bättre för miljön att äta vegetariskt

Hon tar också gärna tillfällen i akt att lära mej saker, t.ex. att:

  • skor formar sej efter fötterna.
  • att omellett innehåller ägg

Sådana saker är ju bra att man får förklarade för sej när man är 20, och det behövde jag ju också. Otroligt mycket.

fredag 16 maj 2008

Ett skepp kommer lastat!

Håll utkik därhemma, bror. Jag har fixat en överraskning åt dej..

Skulle egentligen vandrat idag. Vi bestämde oss för att ge oss av redan vid 9, eftersom det ska bli sämre väder i eftermiddag. Tyvärr var himlen helt grå redan kl.9. Jag är inte som Josef, som njuter av att vara utomhus oavsett väder, så jag hängde inte med. Nu kommer vädret säkert att bli bättre bara för det, men då får väl jag gå en promenad.

Bäst just nu:
Postal Service - Such great hights (finns även som a capella)
Update: Har letat runt lite på You Tube och den här versionen är grym!
och The Kooks - Tick of Time

Såg Match Point igår. Ångest. Ångest. Och åter ångest. Men den var bra. Ibland har man turen på sin sida, ibland inte.

onsdag 14 maj 2008

Come with me, come with me to Italy

Kom hem från tre underbara dagar i Italien igår. Nu har vi lärt oss:
  • Glöm inte jackan på bussen
  • Spill inte rödvin på restaurangen
  • Lämna inte rumsnyckeln i rummet

och framförallt:

  • FÖTTERNA SVÄLLER NÄR DET ÄR VARMT!

Jag gjorde två av 4 ovanstående missar. Vi kan ju ha en tävling bland kommentarerna där ni får gissa vad jag utsatte mej själv (och andra) för under semestern.

Men, det var ruskigt trevligt trots alla små incidenter. I cannot stress this enough: Sällskapet är det viktigaste! Det spelar ingen roll vad man gör, eller ens vart man åker, på semestern. Det viktigaste är ett avbrott i vardagen och gott sällskap. Jag hade turen att få njuta av båda.

När jag får lite tid över kommer jag att sammanställa en lista på dialektala ord/uttryck/uttal osv. som min kära Märsta-vän Emma har klagat på. Rubriken kommer att vara "Saker som gör Ellinor konstig". Emma valde den med omsorg.

söndag 11 maj 2008

Himmelskt

Något av det vackraste som finns är när solens strålar skiner igenom molnen. Himlen är nästan alltid blå här i Innsbruck och det är otroligt fint. Men ibland, när det finns några moln på himlen, kan det bli ännu bättre. Jag sa ju att jag behövde en kamera. Nu fick jag istället fånga ett vackert ögonblick med min mobil.. men, jaja, det får gå. Denna bilden gör inte ljuset rättvisa.


Senare bildades ett hål i molnet och solstrålarna sken ner som en stor strålkastare som lyste på en av bergstopparna. Finare än så kan det inte bli en varm dag i Innsbruck.

fredag 9 maj 2008

Ingen kamera, inga bilder

Josef är allt duktig på att ta fina bilder. Han lägger upp en del på bloggen, det är bra. Jag kanske inte är proffs på att ta bilder, men jag vill i alla fall ha en kamera, så jag kan öva mej lite. Får köpa mej en för sommarjobbspengarna.

Jag måste, måste, måste verkligen ta tag i mitt arbete nu, men jag vill inte.. Men jag ska. Jag måste. Sedan blir det grillning med hela klassen hemma hos Johan och Jenny. Jobba nu, belöningen kommer sedan.

Dagens burn, hittad på Muscle Media: "What if I told you how to lose all your unwanted bodyfat in just two short weeks with little or no effort? Well, dream on, buddy. It ain't gonna happen."

torsdag 8 maj 2008

Banga, jag?!

Imorse fick jag panik: "Ska jag verkligen med till Italien? Blir det inte lite stressigt? Arbete, Wien, Salzburg igen -stress, stress, stress." Emma tog ner mej på jorden igen "Ellinor, utav alla personer som finns här är du den som är mest effektiv. Tror du verkligen att du kommer behöva fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag för att skriva ett arbete?" Svaret är nej. Och det visste jag ju. Så, Italien, here I come!

Krisgruppsmötet blev lite försenat och drogs ut på tiden, men det blev gaaaaanska nice till slut: Hotel i Lazise vid Gardasee, 800m ifrån stranden, 100m ifrån busshållplatsen. Tågbiljetterna till Verona lyckades jag få ner priset på ("Finns det möjligtvis någon grupprabatt?") till 40€ tur och retur!

Imorgon: En kvinna, 1000 böcker, ett arbete. -Bring it on.

Just det! Har köpt solglasögon (2 par!) och verkligen förberett mej inför resan och inför sommaren!

onsdag 7 maj 2008

Planer

Jag brukar ta allt som det kommer, men imorgon måste jag planera för att hinna med allt...
8-tiden: gå upp, käka frukost, slänga in en (två?) tvätt(-ar?)
lite senare: cykla till tågstationen och kolla upp biljetter inför Italienresan på söndag
ännu lite senare: hänga upp tvätt
10 sharp: krismöte på Rössl med Italiengruppen, då vi ska boka camping/hostel/hotel/vadsomhelstsomfinnsledigt
senare: kolla med Sara om resan till Wien blir av
ännu senare: kolla upp alla böcker (finns utspridda på biblioteken runt om i staden) till uppsatsen
13-tiden: äta!
efteråt: fråga Carina om hur det blir med att hälsa på henne och hennes familj utanför Salzburg
eftermiddagen och kvällen: kommer ägnas åt uppsatsen.

Och när ska jag hinna sola????
Förhoppningsvis i Italien (Gardasee) i alla fall.. Om vi kommer iväg. I så fall blir det Gardasse+Verona sön-tis.

Förresten, fick ett mejl från Josef (det hör faktiskt till ovanligheterna, han är en upptagen man) och jag blir så glad när han skriver saker som: "kom hem från karlsborg för nån timme sen. vi har haft jättetrvligt och jag har kommit på att vi ska bo där i faggorna. för det är de skogarna jag tycker bäst om och känner mig mest hemma i. sen så är det bra i barnpassningssynpunkt då det inte är så långt till dina föräldrar."
"Blir du inte mörkrädd?" frågade Johan.
Nej, inte direkt. Inte alls, faktiskt.

måndag 5 maj 2008

Helgen som gått

Knytkalaset blev hellyckat med fint väder, picknickfiltar och en massa god mat (och lite dricka) i en park. Emma och Julia arrangerade femkamp som avslutades med en frågesport, som jag hade varit med och fixat.

På fredagen passade jag på att äta god brunch med Julia och Emma och sedan att vila upp mej. Dagen avslutades, som jag redan har nämnt, med ett biobesök.

Salzburg var jättefint och hela gänget som var där hade det trevligt och igår var det en halvdags vandring i bergen. Vandringen var lagom ansträngande, sådär så man kunde njuta i fulla drag av ursikten och sällskapet.

Synd att det bara är 6 veckor kvar här i Innsbruck nu när jag trivs så oerhört bra. Men, allt måste ta slut någon gång och inget varar (eller är kul) föralltid. Precis som de 4 konfaveckorna på Skaga. Ah, such sweet memories.

Och här bjuder jag på dagens bästa. Näst efter Julias berättelse:
Julia spelar trombon i ett storband här i Innsbruck. Några trombonkillar sitter och pratar om låtarna på tyska, men får för sej att Julia inte förstår dem och byter till engelska:
Trombonkille: "Vad konstigt att så många låtar innehåller ordet [laff]."
Julia tänker efter, och inga låtar innehåller ordet "laugh", men sedan...:
Julia: Jaha, du menar "LOVE".
Trombonkille: Va, [lavvö] -heter det så på svenska? Vad fint!"
Julia: Öh, nej, det heter så på engelska.
Trombonkille: Jaha, där ser man. [Lavvö] svenska alltså!
Smart kille det där.

söndag 4 maj 2008

Tradera och jag

Det hela började när jag gick in regelbunder på Tradera.se för att försöka hitta ett par Vagabond-skor som inte säljs i affärerna längre. Självklart finns det snarlika kopior, bl.a. ett par från Duffy som min mor äger, men de kan inte riktigt mäta sej med de skor jag vill ha.

Hittills har jag inte stött på exakt de skorna i exakt den färgen som jag söker, men jag kommer att hålla utkik länge till. Men, jag stötte på Bobbie Burns-skorna, som jag hade spanat in i somras. Yey! Och nu senast spanade jag in en väska från Adidas.

Lite dyr för min smak, lite för stor och lite för mycket stjärnor. Mitt mål var att hitta en i samma stuk men mindre och lite mer stilren. Därför tog jag Tradera till hjälp och en vecka senare:


Voila! 80 svenska kronor inkl. frakt kostade den här väskan mej. Inte illa, inte alls.

Bilder: 1. Ellos 2. Tradera

lördag 3 maj 2008

Bye bye baby, baby goodbye

Imorgon (ehh.. idag) drar ett gäng på 5 personer, en av dem är jag, till Salzburg. Mozart, choklad, fina hus och kanske lite shoping är vad jag förväntar mej. Och regn. Enligt väderleksrapporterna..

Avfärd 06.45 från studenthemmet Rössl. Självklart är jag färdigpackad redan nu. Det är bara att ta på sej kläderna och dra imorgon. Sömn är viktigt. God natt.

Just det, såg filmen Control idag. Ruskigt bra. Jag var helt inne i filmen. Den känslan som jag fick av att se den var helt enkelt oslagbar. Kommer antagligen inte att se den igen. Jag vill ju inte förlora känslan, precis som med Madeleinekakan.

fredag 2 maj 2008

Blondie

Nu när Rasmus har offentliggjort historien är det väl lika bra att erkänna: Ja, jag råkade säga Peter JUDE istället för Peter Jihde. En liiiiiten miss i uttalet kan man väl säga. Eller en rejäl miss.

Till mitt försvar kan jag säga att jag har blivit inspirerad av Marcus. Eller att jag är blond. Eller båda.