söndag 7 oktober 2007

Intelligensen flödar del 2

Jag ska fatta mej kort, dels för att alla ska förstå (ishockey kan bli rena grekiskan) och dels för att alla verkligen ska förstå precis hur mycket intelligensen (inte) flödar.

Vad gör min tränare fel?

  • Han går aldrig igenom grunderna och han förklarar allt för krångligt. Han utgår från att alla kan, men nivån skiljer sej så otroligt mycket från spelare till spelare.

  • Han använder hela tiden argumentet "Det beror sej på situationen. Ni måste tänka själva." Men när alla faktiskt inte kan, så kan inte alla tänka själva! Och ingen vågar sej på något nytt, om inte han har visat exakt hur det går till. För då kan man ju göra sej fel, och dessutom lära sej något på köpet. Hemska tanke.

  • Han låter oss aldrig tänka själva. Det är liksom bara mycket snack och ingen verkstad. Visselpipan är hans bästa vän. Vi får inte röra en fena innan han har blåst i den. Hur simpla grejer det än rör sej om tror han inte att någon har intelligens nog att se själv när hon ska starta. Om signalen inte ljuder regelbundet stannar allt och alla upp.

  • Han säger aldrig till när någon gör fel och när han väl gör det går det fort och fel. Han måste ju hinna blåsa i sin leksak också.

  • Han tar ingenting utanför isen. Om något måste förklaras grundligt: varför ta det i omklädningsrummet när man kan använda dyrbar istid?

  • Han har aldrig fel. Oavsett hur många som argumenterar emot honom kan han alltid komma med sitt oslagbara "Det beror sej på situationen" och slänga in ett exempel som inte har något alls att göra med den ursprungliga situationen. -Bara för att visa att han minsann kan mest hockey, och att han har rätt. Detta brukar leda till allmän förvirring, och att ingen orkar prata emot längre.

Han behöver egentligen bara bli mer tydlig och tänka igenom sin tränarroll mer. Vad har jag för mål med det här laget och hur ska vi uppnå dem?
Det räcker med mer lyhördhet och en genomtänkt spelidé som presenteras utanför isen, på två-tre teoripass. Sedan skulle det inte skada med lite självkritik. Han kanske är en bättre ishockeyspelare än alla i laget, men som tränare måste man ha kollallt, inte bara på sin egen position precis när man själv är på isen. Man måste försöka se det med spelarnas ögon, även fast man står utan ishockeyutrustning i ett bås bredvid isen.
Men vår målvaktstränare är grym, och den assisterande tränaren litar jag också på. Med de två vid huvudtränarens sida kommer förhoppningsvis det mesta att ordna upp sej.

Inga kommentarer: