söndag 14 oktober 2007

P-piller och visdomständer

Igår pratade vi lite om sjukvård och kostnader. Hur är det egentligen med den fria tandvården - upp till 19, 20 eller 21? Samtalsämnet kom upp genom att många här tydligen har/har haft problem med visdomständer som ploppar upp.

Jag vet inte riktigt hur, men vi började diskutera p-piller och annat också. Det finns så många hormoner i alla preventivmedel - hur påverkar de kroppen egentligen? Ja, det finns ju bara ett sätt att ta reda på, så jag gick in på läkemedelsverkets hemsida och hittade för- och nackdelar med olika preventivmedel och en lista på hur säkra de är.

Visste ni att en kvinna som har ätit p-piller behåller sin fertilitet längre än en som inte har gjort det (statistiskt sett)? Nej, inte jag heller. Och jag tyckte faktiskt inte att det var så intressant. När man bestämmer sej för vilket preventivmedel man ska använda baseras ens beslut väl inte på sådana saker? Men jag hittade också en del roliga grejer på sidan. T.ex. så innehåller p-plåster och vaginalringar höga halter av läkemedel, även efter användning. Och här var läkemedelsverket duktiga på att ge råd, för att skydda miljön:

"Använda vaginalringar och plåster kan lämnas in till apoteket för destruktion.."

Haha, säkert. Undrar vem på apoteket som har ansvarsområdet att ta emot begagnade vaginalringar...? Och undrar vem som verkligen går dit med dem...? Fortsättningen på meningen var:

"..eller kastas i hushållssoporna om kommunen bränner hushållsavfall."

Det låter ju lite mer vettigt. Men, då undrar jag: I de kommuner där hushållsavfallet inte bränns upp: Lämnar verkligen folk in sina vaginalringar på apoteket där..?

5 kommentarer:

Damon Rasti sa...

Haha, det här måste jag visa min tjej! Undrar om det går lika bra att lämna in penisringar, i jämlikhetens namn!

Ellinor sa...

Haha! Ja, det är kul när orden inte alltid blir exakt motsvarande när man faktiskt bara vänder på dem :D Men den historien sparar jag till ikväll ;)

Anonym sa...

shit pommes, du har fått en kändiskommentar!

Ellinor sa...

Först blev jag helt till mej, men nu har jag bestämt mej för att: "Vi är alla bara dödliga människor - och ingen är mer cool än någon annan!"
...Men.. en del som ger en kommentarer är definitivt coolare än de andra! :P

Btw så sprack teorin med kommunerna som inte bränner sitt hushållsavfall - det är tydligen olagligt att inte göra det. Det berättade en natur/miljövetare för mej idag..

mimie sa...

Det intressanta är att i Österrike (där jag bor) så behöver man inte lämna in ringen, står bara att man kan slänga den i de vanliga soporna. Antagligen bränns alla sopor här ELLER så vägrar apotekarna (är ju prestigefyllt här) att ta i de begagnade tingesterna :)